V kolínské synagoze se uskuteční pietní shromáždění k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu

Ve čtvrtek 27. ledna se v historické budově synagogy ve středočeském Kolíně uskuteční pietní shromáždění k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.

Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s Městským úřadem v Kolíně a Městským informačním centrem připomeneme historii kolínské židovské obce, která patřila k nejvýznamnějším v předválečném Československu. V rámci programu pietního shromáždění zazní vzpomínky kolínského rabína Richarda Federa (1875-1970) a písně hudebního dua Trombenik.

V prostoru synagogy bude umístěna fotografická výstava S.O.S. Terezín o současném dezolátním stavu bývalého terezínského ghetta, kam během druhé světové války směřovaly transporty kolínských Židů. Výstava S.O.S. Terezín průběžně dokumentuje havarijní stav rozsáhlých kasárenských objektů, které během holocaustu sloužily pro věznění Židů. Výstava byla v září 2021 představena v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a o dva měsíce později na pražském Masarykově nádraží. Centrum studií genocid Terezín tak pokračuje v informování české veřejnosti o rozpadající se unikátní městské památkové rezervaci zapsané na indikativním seznamu UNESCO. 

Název akce: Pietní shromáždění k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Místo konání: Synagoga Kolín, Na hradbách 157, Kolín I

Datum a čas konání: 27. ledna 2022, 15:00–15:40

Registrace: emailem na simon.krbec@gmail.com 

Pozvánka ke stažení: pozvanka_Kolin_27012022

Tisková zpráva: TZ_Kolin_27012022

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktivity, Média, Novinky se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.